8. Međunarodna naučna agro-biznis konferencija MAK 2021 održana u Draču, Republika Albanija “Za korak ispred zajedno”

8. Međunarodna naučna agro-biznis konferencija MAK 2021 održana u Draču, Republika Albanija “Za korak ispred zajedno”

U Draču, Republika Albanija, od 13.-16.maja 2021 održana je 8. Međunarodna naučna agro-biznis konferencija MAK 2021 uz učešće predstavnika Srbije, Albanije, Severne Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Slovenije.

Konferencija MAK 2021 je prva međunarodna konferencija u region koja nije održana u on-line formatu, već uz fizičko prisustvo svih učesnika.

Tokom tri dana konferencije realizovani su paneli na teme:“Digitalna poljoprivreda, sadašnjost ili budućnost”, “Turizam 2021, na putu oporavka”, “Povezivanje regiona kroz investicije”, “Biznis i astrologija”. Eksperti iz oblasti poljoprivrede, informacionih tehnologija, turizma, hotelijerstva, transporta ,ekoloskog inžinjeringa,strata zajednica, finansija, astrologije i drugi su tokom trajanja konferencije izlagali i kreativno diskutovali o aktuelnim izazovima i perspektivama modernog poslovanja u regionu u uslovima pandemije.

Svi učesnici konferencijesu se saglasili da je korišćenje ličnih karata za putovanje do Drača veliko dostignuće regionalnog sporazuma “mini Šengen” te da je logično očekivanje poslovne zajednice da se uskoro na sličan način bez suvišnih procedura omogući kretanje roba, usluga i kapitala.

Zaključak konferencije je da je potrebno osmisliti i osnovati regionalnu agroberzu koja bi imala za cilj da okupi što veći broj regionalnih poljoprivrednih proizvođača, kako bi se olakšalo planiranje, proizvodnja i plasman poljoprivrednih proizvoda u državama regiona ali i unapredio plasma na drugim tržištima, kako evropskim tako i van evropskim.

Informacione tehnologije su prepoznate kao ključni instrument, te da se kroz primenu najnovijih tehnologija poput blockchain-a treba uspostaviti jedinstveni sistem zasnovan na neporečivosti podataka i poverenja u digitalne zapise, što bi garantovalo sigurnost poslovanja, transparenost i visoku dostupnost informacija.
Saradnja sa inovacionim centrima u region,kao I brojnim starapima u oblasti poljoprivrede treba da bude ,,enabler’’ digitalne transformacije agro-biznisa.
Optimizam u oporavak čitavog sektora turizma pred predstojeću turističku sezonu postaknut je popuštanjem epidemioloških“Kovid 19“mera u celom region I očekivanja su da će obim dostići preko 80% obima realizovanog pre izbijanja pandemije.
U domenu unapređenja uslova za investicije, veća pažnja se treba obratiti na privatne investitore, naročito iz inostranstva. Ekološki održiva infrastruktura, jedinstvena ponuda, dobro osmišljeni poslovni i strateški planovi, komunikacija sa tržištem,projekti u ruralnim sredinama uz ponudu lokalne hrane i proizvoda su neophodni da bi se povećao obim investicija.

Učesće na konferenciji uzeli su i predstavnici lokalnih samouprava, kao i privredne, akadamske te predstavnici srpske zajednice zemlje domaćina.

U sklopu konferencije realizovane su studijske posete Draču, Tirani i Kruji, rodnom mestu Đurađa Kastriota – Skenderbega.

Konferenciju je organizovao Naučno poslovni centar WORLD uz podršku poslovnih partnera, prijatelja i saradnika.

Pokrovitelji konferencije su grad Kraljevo, Sacret-life,Vinarija Čoka, Vinarija Ohrid, Opština Trstenik, Opština Vrnjačka Banja, Opština Knić,Opština Lopare,Opština Berane, Kondor travel,Kinološki savez Republike Srbije,Diaspora Media group,Zelena maska,CCS Solutions,Fractal Dimension,Agencija za marketing i produkciju,,EKEL’’,Harmonia Hotels group,Bristol voda…

Za MAK 2021, Predsednik UO Naučno poslovnog centra World
Marija Jovičić
Kontakt: +38163608346