Manastiri i ostale turističke destinacije

Postoji mnogo turističkih potencijala u Srbiji, ali Kraljevo je poznato po:

   • kulturno istorijskim spomenicima
   • zaštićenim prirodnim dobrima
   • očuvanoj životnoj sredini
   • banjskom turizmu
   • seoskom turizmu
   • planinskom turizmu

MANASTIR STUDENICA – XII vek
Zadužbina Stefana Nemanje, rodonačelnika moćne dinastije Nemanjića. Sagrađena u izuzetnom prirodnom okruženju predstavlja jedan od najlepših srpskih manastira.

MAGLIČ – XIII vek
Jedan od najočuvanijih srednjovekovnih utvrđenih gradova u našoj zemlji. Potiče iz vremena Nemanjića, a najveći procvat je doživeo u doba arhiepiskopa Danila II, koji je sazidao ,,prekrasne palate i ostale ćelije“.

MANASTIR ŽIČA – XIII vek
Simbol osnivača srpske države i autonomije srpske crve. Ovaj manastir ima ogroman značaj u istoriji srpskog naroda. Zadužbina je Kralja Stefana Prvovenčanog, prvog srpskog kralja, koga je u ovoj svetinji krunisao njegov mlađi brat sv. Sava, prvi srpski arhiepiskop, čije je sedište bilo upravo ovde.

PLANINA GOČ
Planina Goč nalazi se na samo 25 kilometara od centra grada, na nadmorskoj visini od 1124 m, predstavlja oazu mira, tišine, zdravlja, čistog planinskog vazduha i netaknute prirode. Bogatstvo prirode ove moćne planine najbolje  oslikava činjenuca da je na Goču  zastupljeno 40 procenata ukupne balkanske flore i faune. Na Goču se može naći više lekovitih biljaka nego na Tari, Zlatiboru i Kopaoniku zajedno. Goč je poznat i po velikom broju izvora, od kojih se na čak 173 može piti voda.

STOLOVI
su planina u Srbiji, jugozapadno od Kraljeva, između Ibra, Ribnice i Brezanske reke. Sa nje se u svim pravcima razilaze pritoke pomenutih reka, koje su dubokim dolinama raščlanile planinu na dugačke grebene i kose i dale joj u celini zvezdast oblik.

Zapadni obronci Stolova formiraju istočni deo Ibarske klisure. Bez obzira što je okružuju brojne reke, na ovoj planini nema baš puno pošumljenih delova, samo su neki delovi prekriveni hrastovom i bukovom šumom. Pretpostavlja se da su šume iskrčene još u srednjem veku jer je šira okolina Kopaonika bila značajan rudarski centar.

Poslednjih godina, kako se ekološka svest razvija, radi se na organizovanom pošumljavanju.

Planina Stolovi poznata je po livadama posutim narcisima i krdu poludivljih konja koji po njoj slobodno trče. Nalazi se na desetak kilometara  jugozapadno od Kraljeva i ispresecana je markiranim planinskim stazama. Idealna je za pesacke ture.

SEOSKI TURIZAM
Sela u okolini Kraljeva stvorena su za one koje požele da pobegnu od gradske vreve i svakodnevnog napora, jer ih ovde čeka mir i tišina, čist vazduh, netaknuta priroda, zdrava pijaća voda i zdrava hrana spremana po receptima naših baka.

Planinsko mesto Rudno smesteno je u srcu rezervata Golija-Studenica. Čist planinski vazduh, prelepa priroda, domaca pršuta, sir, kajmak, borovnice, divlje jagode i ljubazni rudnjanski domaćini čine ovo mesto idealnom destinacijom na kojoj ovog leta možete iskoristiti turističke vaučere.

TRG SRPSKIH RATNIKA – Kraljevo
ima jedan od najlepših kružnih trgova u Srbiji, sa ulicama koje polaze od njega i seku se pod pravim uglom …

Kraljevo je grad koji je prepoznatljiv po širokom gradskom trgu na kome dominira spomenik Srpskim ratnicima, čuveni Milutin. Sve ulice vode ka trgu i seku se pod pravim uglom. Centar grada je velika pešačka oaza sa brojnim kafićima i retoranima, idealna za odmor i opuštanje.

CRKVA SVETE TROJICE – Kraljevo
Podignuta je i ukrašena ukazom i ktitorstvom Kneza Miloša 1824. godine.

GOSPODAR-VASIN KONAK – Kraljevo
U gradskom parku, preko puta crkve sv. Trojice nalazi se konak gospodar-Vase Popovića, brata Kneginje Ljubice Obrenović, podignut 1831. godine.

Pravoslavni duhovni centar „Vladika Nikolaj Velimirović“ nalazi se u gradskom parku u zdanju iz 1832. godine koje po svom prvom vlasniku nosi ime Gospodar Vasin konak i koje je upisano kao spomenik kulture od velikog značaja. U ovo zdanje vladika Nikolaj premestio je svojevremeno sedište Žičke eparhije da bi kako je rekao grad mogao da vidi kad vladika dolazi i odlazi, kada leže i kada ustaje, sa kim se sastaje, a sa kim rastaje. Tu je živeo i radio 5 godina, a često se sa doksata obraćao okupljenom narodu. Iz ove zgrade su ga nacisti odveli prvo u prislini boravak u manastirima Ljubostinja i Vojlovica, a zatim i u zloglasni logor Dahau. Na gornjem spratu zdanja nalazi se muzejska zbirka u kojoj je dosta istorijski vrednih predmeta čuvenog srpskog vladike Nikolaja kao i mali oltar, dok su u prizemlju smešteni suvenirnica i radionica.

NARODNI MUZEJ – Kraljevo
Nalazi se u zgradi nekadašnje gimnazije (1873.godine), tada je bilo najveće školsko zdanje u Srbiji.

ISTORIJSKI ARHIV GRADA KRALJEVA
Švapčića kuća u Kraljevu je arhitektonski dragulj s početka XX. veka. Izgrađena je  u periodu od 1904. do 1906. godine, kao porodična kuća trgovca Dimtirija Dimitrijevića, koji se s porodicom u Kraljevo doselio iz Austrougarske, zbog čega ih je narod prozvao „Švapčići“. Danas je u kući smešten Zavod za zaštitu spomenika kulture Kraljevo, a kuća je upisana kao nepokretno kulturno dobro.

BOGUTOVAČKA BANJA
nalazi se 23 km južno od Kraljeva na šumovitim padinama planine Troglav, na 520 m nadmorske visine.

MATARUŠKA BANJA
nalazi se 8 km jugozapadno od Kraljeva, na desnoj obali reke Ibar, na 215 m nadmorske visine.