Uspešno je odžana 6. Jeep međunarodna naučna agrobiznis konferencija- MAK 2019

Uspešno je odžana 6. Jeep međunarodna naučna agrobiznis konferencija- MAK 2019

Preko 150 učesnika iz 13 zemalja predstavailo je svoja dostignuća na već tradicionalnoj 6.Jeep međunarodnoj naučnoj agrobiznis konferenciji MAK 2019, pod radnim naslovom ,,EVROPSKI PUT-PUT USPEHA'' koja je održana na Kopaoniku, u Grand&Spa Hotel u periodu od 25. do 27. januara 2019. godine.

Na događaju u organizaciji grada Kraljeva, Nacionalnog naučno-poslovnog centra Gegula iz Kraljeva, Fakulteta za menadžment iz Sremskih Karlovaca i Balkanskog naučnog centra Ruske akademije prirodnih nauka, kroz 44 predavanja eminentnih stručnjaka iz zemlje i sveta predstavljeni su savremeni trendovi i standardi u oblasti polјoprivrede, ruralnog razvoja i turizma u EU kao i njihove implikacije na razvoj polјoprivrednog sektora, ruralnih područja i turizma u Srbiji i zemlјama zapadnog Balkana.

Otvrajući skup menadžer projekta Marija Jovičić, istakla je pored važnosti naučno-stručnih izlaganja i veliko učešće kompanija kroz prezentacije i promocije proizvoda. Preko 150 učesnika iz 13 zemalja predstavailo je svoja dostignuća na već tradicionalnoj 6.Jeep međunarodnoj naučnoj agrobiznis konferenciji MAK 2019, koja je održana na Kopaoniku u periodu od 25. do 27. januara 2019. godine. U ime Regoinalne Privredne komore Moravičkog i Raškog okruga skup je pozdravio direktor Zvonko Tufegđžić navodeći značaj istraživanja i primene u privredi sa aspekta razvoja poslovanja kompanija. Prisutne je pozdravila i dr Danica Mićanović, u ime PKS, navodeći značaj ovakvih skupova za unapređenje saradnje nauke i privrede, i stavljanja nauke u funkciju privrednog razvoja. Kroz zapaženo predavanje istakla je razvoj poljoprivrednog sektora unapređenjem proizvodnje cveća i ukrasnog bilja, što je iniciralo privrednika (učesnika) da predloži formiranje grupacije proizvođača pečuraka.
Konferenciju je otvorio i ispred Balkanskog naučnog centra Ruske akademije prirodnih nauka goste i učesnike pozdravio, predsednik centra Akademik prof.dr Mitar Lutovac koji je istakao da konferencije ovog nivoa pored naučnog i inovativnog povezivanja regiona daju doprinos povezivanju regiona i u privrednom smislu i posebno naglasio povezivanju regiona i Evrope sa Rusijom.
Da konferencija povezuje i umrežava region moglo se videti da su učesnici bili iz svih zemalja iz regiona (od predstavnika lokalnih samouprava, predsednika, gradonačelnika, direktora turističkih organizacija, privrednika, naučnih radnika, nevladinih organizacija...) pa su se na led ekranima smenjivale i vijorile zastave Srbije, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske,Crne Gore,Makedonije, Hrvatske, Albanije, Austrije, Italije, Švajcarske...

Učešće velikog broja privrednika, udruženja, predstvnika biznis sektora dodalo je nivo kvaliteta ovg skupa, kroz intereaktivne diskusije,okruglim stolom i završno na B2B suretima u Mujen lux kompleksu trećeg dana konferencije.
Tradicionalno na koferenciji se dodeljuju predstižna priznanje (nagrade) ,,DOLINA KRALJEVA,VEKOVA I JORGOVANA za doprinos razvoju preduzetništva, agroprivrede, turizma i kulture Zapadnog Balkana.
U Srbiji su ostale 7 nagrada a ponosiće se LAUREATI i u Loparama, Sarajevu, Podgorici, Zagrebu.
Sumirajući efekte konferencije članovi Naučnog odbora na čelu sa prof.dr Svetlanom Stevović i doc. dr Saša Stepović istakli su veliki doprnos učesnika iz regiona i šire koji su dali doprinos da konferencija dobije međunarodni značaj.
Kako je u samom naslovu konferencije reč JEEP,generalni sponzor je omogućio da svi učesnici konferencije uživaju u vožnji sa džipovima koji su prevozili učesnike od hotela Mujen Lux (gde su bili smešteni) do hotela GRAND &Spa (gde je se održavala konferencija) a svi koji su želeli da isprobaju imali su na raspolaganju pet najnovijih modela džipova.
Skup je moderirao Miša Ćirić u ime Dijaspora Group, a medijska propraćenost skupa od strane Mix Tv iz Kraljeva, Top Srbije, Hepy televizije, BN televizije iz Republike Srpske, i ostalih štampanih i elektronskih medija iz celog regiona, dala je posebnu notu u afirmaciji konferencije.

ZAVRŠEN MAK 2019

ZBORNIK MAK 2019

CIP MAK 2019

LAUREATI ZA
PREDSTIŽNU NAGRADU
POVELJA DOLINA KRALJEVA,
VEKOVA I JORGOVANA